Walne Zebranie Sprawozdawcze odbyło się 8 września 2022 r. w sali gościnnego Gminnego Ośrodka Kultury w Świdnicy.

Na wstępie wójt gminy Izabela Mazurkiewicz zaprezentowała współpracę samorządu gminnego z organizacjami pozarządowymi.

WZ zatwierdziło sprawozdanie merytoryczne z działalności ZLOP jako OPP za 2021 r. oraz sprawozdanie finansowe za 2021 r., które omówił prezes Zarządu ZLOP Romuald Malinowski. Następnie przyjęło sprawozdanie Komisji Rewizyjnej przedstawione przez Gracjana Pawlaka – przewodniczącego KR. Na wniosek Komisji Rewizyjnej WZ udzieliło absolutorium Zarządowi w składzie: Romuald Malinowski – prezes, Jerzy Teichert – wiceprezes, Teresa Sekuła – sekretarz i Wojciech Brodziński – członek. Z komisji Rewizyjnej odwołano Rafała Trafałę i Anitę Halon. Na członków Komisji Rewizyjnej wybrano Janinę Zelem ze Stowarzyszenie Siedlisko w Grabowca gm. Świdnica i Tadeusza Jagiełowicza ze Stowarzyszenie Start z Zielonej Góry. Z członka Zarządu odwołano W. Brodzińskiego. Nowymi Członkami Zarządu zostali: Daniel Olejniczak ze Stowarzyszenie Pracowników Służb Społecznych KRĄG w Gorzowie Wlkp. i Rafała Trafała ze Stowarzyszenia Młodzi Potrafią z Buchałowa. Zatwierdzono Strategię rozwoju ZLOP na lata 2021-2027 oraz planowane działania na lata 2022-2023. Uchwalono zmiany w Regulaminie opłacania składek członkowskich ZLOP. Przyjęto uchwały w sprawie zryczałtowanej formy zwrotu kosztów związanych z wykonywaniem funkcji przez mandatariuszy ZLOP – posiedzenia Zarządu i Komisji Rewizyjnej oraz z wykonywaniem funkcji przez prezesa Zarządu ZLOP.

Nowo przyjętym członkom zwyczajnym Zarząd ZLOP Romuald Malinowski wręczył zaświadczenia potwierdzające ten fakt. ZLOP na 31 grudnia 2021 r. zrzeszył 278 organizacji członkowskich.